Rak pri psih

Bolnica za živali Postojna

Tretja najpogostejša bolezen psov za bolhavostjo in parodontalno boleznijo

Podatek svetovne zdravstvene organizacije WHO iz leta 2012, da kar 50% vseh psov tega sveta umre neposredno ali posredno zaradi raka, pove vse o pomenu razumevanja te resnice s strani skrbnikov psov in enako o pomenu onkologije v veterinarski medicini. Pri človeku kot vzrok smrti prednjačijo srčno-žilne bolezni, sledi pa jim rak. V mislih sodobnega človeka pomeni beseda rak trpljenje in bližino smrti, enak pomen ima ta beseda za ljubečega skrbnika živali. Temu seveda ni tako, kar velja za človeka in psa. Rak je namreč pogosto ozdravljiva bolezen.

Kaj rak je?

Rak je nekontrolirana rast celic in/ali zmanjšana normalna, fiziološka celična smrt. Pogosto govorimo tudi o tumorjih; beseda tumor dobesedno pomeni oteklina, širše, neka bula, nova, nenormalna rast. Beseda rak se uporablja za maligna tumorska obolenja.

Odločno trdimo, da je večina benignih – nezločestih tumorskih bolezni trajno ozdravljivih, najpogostejše zdravilo zanje je pravilno, iz zanesljivih rok usmerjen kirurški nož. Drugače je seveda pri malignih – zločestih obolenjih, ki človeka ali psa napadejo lokalno ali z zasevki ali pogosto skupaj. V humani onkologiji je kar 50% vseh malignih obolenj mogoče pozdraviti, za pozdravljenega človeka se smatra doba preživetja vsaj 5 let. K uspehu zdravljenja pri človeku največ, in to kar v 50 %, prispeva kirurško zdravljenje, tako kirurgijo imenujemo kirurška onkologija, strokovnjaka, ki jo dela, pa kirurški onkolog. Takoj za petami kirurški onkologiji s 40 % prispevka k uspehu zdravljenja sledi radioterapija, kjer z žarki, fotoni in elektroni ciljano poškodujemo tumorsko  genetsko snov in tako uničimo tumor. Šele na tretjem mestu je kemoterapija, imunoterapija in t.i. biološka zdravila, kjer z zdravili, ki jih dajemo v žilo, apliciramo preko kože ali jemljemo v obliki tablet, uničujemo tumorske celice ali zaviramo njihovo rast ali vzpodbudimo nastanek protiteles proti tumorskim celicam.

Zelo pomembno je vedeti, da se večina tumorjev pri ljudeh zdravi z večimi načini zdravljenja in temu najuspešnejšemu načinu sledimo v veterinarski onkologiji, kar imenujemo multimodalno zdravljenje, ali po slovensko »večnačinsko zdravljenje«.

V veterinarski onkologiji ima kirurška onkologija še bolj vidno mesto kot v humani onkologiji - zakaj? Zato, ker ostali načini zdravljenja niso povsod na voljo psom v enaki meri kot ljudem. Že na tem mestu lahko z veseljem povemo, da imajo slovenski psi poleg kirurške onkologije in kemoterapije na voljo radioterapijo z linearnim pospeševalnikom.

Kateri tumorji so napogostejši pri psih?

Na prvem mestu so tumorji kože, podkožja in kožnih žlez, sledijo jim tumorji genitalnega trakta samic, vključujoč tumorje mlečnih žlez, sledijo tumorji krvotvornih organov in limfoidnega tkiva, ki vključujejo tudi tumorje srca in krvnih žil, sledijo tumorji prebavnege trakta, ki vključujejo tudi tumorje ustne votline, in tumorji kostnega in dihalnega sistema.

Kako odkrijemo tumor in postavimo pravo diagnozo, ki je temelj pravilnega zdravljenja? Tumorje kože in podkožja ponavadi opazijo lastniki sami, to so t.i. mase, bulice, bule, izrastki, otekline; tumorje v notranjosti in tumorje krvotvornih in limfoidnih organov pa ponavadi odkrijemo veterinarji, ker lastniki svoje živali pripeljejo k nam zaradi nekih motenj, ki jih povzroča tumor sam ali snovi, ki jih izločajo tumorji. Znaki nastanka tumorja v telesu so mnogoteri in jih je zlahka zamenjati za znake katerekoli druge bolezni. Na primer, nenavadno obnašanje, zanašanje, slabši vid, nepravilna drža glave so lahko znaki možganskega tumorja, slab zadah iz gobca, slinjenje in mogoče primesi krvi so lahko le znaki hude bolezni obzobnih tkiv ali pa tumorja v ustih, šepanje, ta tako pogost simptom pri psih, je lahko znak tumorjev skeletnega sistema, bruhanje in driska, tudi krvava, sta znaka katerekoli prebavne bolezni in enako tudi tumorjev prebavil, oteženo dihanje in kašelj so lahko znaki vnetja in/ali okužbe dihal in prav tako tumorjev dihal. Pobitost in neješčnost sta ključna znaka večine bolezni nasploh in seveda tudi tumorjev, predvsem v napredovalih fazah bolezni, velika žeja je lahko znak vsaj 10 različnih netumorskih bolezni in tudi tumorjev, predvsem zaradi izločanja nekaterih substanc iz tumorjev, ki okvarijo ledvično funkcijo, napenjanje na blato pomeni lahko zaprtje ali tumor v debelem črevesju ali danki ali celo tumorja izven črevesja, ki pritiska na črevo.

Kako veterinar, ki se ukvarja z onkologijo, pristopi k pacientu s tumorsko boleznijo in njegovemu skrbniku?

V mnogih primerih skrbniki psa pripeljejo k veterinarju, ker z njim pač nekaj ni v redu. Dobri zgodovini bolezni – anamnezi – sledi temeljit klinični pregled, veterinar psa pretipa, posluša, preveri velikost bezgavk, pregleda usta, žrelo, zobe, ušesa, sklepe, trebuh, prsni koš, pregleda črevo s prstom, običajno nato predlaga laboratorijske preiskave krvi in drugih telesnih tekočin ali punktatov, RTG slikanje, ultrazvok in kar po svetu in v Bolnici za živali Postojna uporabljamo z velikim uspehom, CT preiskavo, brez in s kontrastom. CT preiskava v onkologiji je ključna in da največ podatkov o obliki in ožiljenosti tumorja, zajemanju drugih tkiv in posebej pomembno, z veliko natančnostjo pokaže morebitne zasevke. Vse te preiskave skupaj v onkologiji imenujemo staging – določanje razširjenosti tumorja oz. zamejitev bolezni. Temu sledi jemanje vzorcev za celično – citološko in/ali tkivno – histološko preiskavo, ki jo za nas opravijo specialisti klinični patologi in patologi, Bolnica za živali Postojna vse te vzorce pošilja v laboratorij v Veliko Britanijo. Ko podatke vseh teh preiskav zberemo, se s skrbnikom vsedemo na temeljit pogovor. Enako kot pri človeku je diagnoza rak običajno hudo presenečenje, vznemirjenost, strah, negotovost in prvi odziv skrbnika živali pogosto »ne bi ga rad mučil, ali ima smisel, koliko časa bo še živel«. Nikjer drugje v veterinarski medicini ne pride toliko do izraza sposobnost veterinarja, da s strokovno utemeljenim optimizmom, človečnostjo, sočutjem in lastno celovito osebnostjo v skrbniku psa vzbudi zaupanje in pripravljenost za boj za svojega štirinožnega prijatelja. Ali je to mučenje? Veterinar onkolog bo predlagal vedno le tiste postopke, ki so v stroki sprejeti; res pa je, da malodane vsako zdravljenje, človeka ali psa, prinese nekaj nelagodja. Ali ima smisel? Smisel je zelo intimen. A zavedati se moramo, da če raka ne bomo zdravili, bo druženja z živaljo verjetno kmalu konec. Koliko časa bo še živel? Ponavadi vam lahko odgovorimo le s podatki, če v stroki obstajajo, ki predstavljajo povprečno ali srednje preživetje pri neki bolezni oz. zdravljenju. Kje v tej statistiki bo vsaka posamezna žival, pa je, žal, nemogoče napovedati. Če za tako boleznijo zboli npr. pes v 10 letu in bo z zdravljenjem dobro živel še 1 leto, bi lahko to opisali kot 8-10 človeških let; vsak človek bi zase najbrž v takem primeru storil prav vse. Tak pogovor pripelje do neke tehtne odločitve, katere temelj je najprej ljubezen do psa, točna diagnoza, strategija zdravljenja in prognoza. Tudi ko prognoza ni dolgoročno najboljša, se kasneje s skrbnikom nemalokrat strinjamo, da je bilo življenje živali ob zdravljenju, ne glede na dolžino, boljše, in druženje karseda dolgo. Rak ali katerakoli druga bolezen pa na koncu prekine nit življenja nam in psom.

Če ste opazili težave pri živali, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem.

 

Pripravil Janoš Butinar 

Soglašam, da Butinar d.o.o., Cesta v Staro vas 20, 6230 Postojna, Slovenija (v nadaljevanju: upravljavec) obdeluje moje osebne podatke (ime, priimek, e-poštni naslov, podjetje, IP naslov) za namen obveščanja v zvezi z vprašanji, ki sem jih na naslovil(-a) na Bolnico za živali Postojna glede zdravja in vseh postopkov zdravljenja živali. Seznanjen(-a) sem, da imam možnost kadarkoli preklicati pridano soglasje. To lahko storim tako, da pošljem e-sporočilo na info@ahp.si. Po popolnem preklicu soglasja se bo moj profil prenehal obdelovati, prav tako s strani upravljavca ne bom več prejemal(-a) sporočil. Od upravljavca lahko zahtevam informacije, katere osebne podatke o meni obdeluje, oziroma popravek netočnih osebnih podatkov. Več informacij glede obdelave osebnih podatkov s strani upravljavca in glede mojih pravic je na voljo v Obvestilu o varovanju osebnih podatkov.

Soglašam, da Butinar d.o.o., Cesta v Staro vas 20, 6230 Postojna, Slovenija (v nadaljevanju: upravljavec) obdeluje moje osebne podatke (ime, priimek, e-poštni naslov, podjetje, IP naslov) za namen obveščanja v zvezi z vprašanji, ki sem jih na naslovil(-a) na Bolnico za živali Postojna glede zdravja in vseh postopkov zdravljenja živali. Seznanjen(-a) sem, da imam možnost kadarkoli preklicati pridano soglasje. To lahko storim tako, da pošljem e-sporočilo na info@ahp.si. Po popolnem preklicu soglasja se bo moj profil prenehal obdelovati, prav tako s strani upravljavca ne bom več prejemal(-a) sporočil. Od upravljavca lahko zahtevam informacije, katere osebne podatke o meni obdeluje, oziroma popravek netočnih osebnih podatkov. Več informacij glede obdelave osebnih podatkov s strani upravljavca in glede mojih pravic je na voljo v Obvestilu o varovanju osebnih podatkov.