Nujna stanja v veterinarski stomatologiji

Bolnica za živali Postojna stomatologija

Zlomljeni zobje

Živali se kljub zlomljenemu zobu obnašajo normalno in ne kažejo bolečine. Zlomljeni zobje se pojavljajo pri 27% psov in 10% mačk. Neprestano lizanje, nesposobnost ali zmanjšana sposobnost žvečenja in povečana občutljivost v področju zob lahko nakazujejo, da ima žival zlomljen zob, zlasti, ko je izpostavljena zobna pulpa. Čeprav zlomljen zob povzroča bolečino, živali bolečine ne kažejo in se lahko obnašajo popolnoma normalno in ohranjajo normalne prehranjevalne navade. Ko opazimo zlomljen zob, obiščemo veterinarja, ki bo žival oskrbel s protibolečinskimi zdravili ter svetoval plan zdravljenja. Zlomljeni zob, zlasti, če je zobna pulpa izpostavljena, je potrebno pregledati (klinični pregled in dentalno rentgensko slikanje, ko je žival v anesteziji) in zdraviti.

Mlečni zobje mladičkov so izredno dolgi in ozki ter tako nagnjeni k zlomom. Prav tako kot pri stalnih zobeh, se pri kompliciranem zlomu mlečnega zoba izpostavi zobna pulpa, kar povzroča bolečino in vodi v okužbo zobnega kanala (pulpitis) in razvoj periapikalnega procesa (okužbe na vršku korenine zoba), ki ogrozi nadaljnji razvoj in izraščanje stalnih zob. Zlomljene mlečne zobe moramo torej izdreti čim prej po tem, ko ugotovimo poškodbo.

Bolnica za živali Postojna zlomljen zob

Zlomljen zob pri živalih s stalnimi zobmi predstavlja urgenco samo v primeru, ko želimo zlomljen zob ohraniti. Glede na izvide kliničnega pregleda in rentgenske diagnostike lahko v primeru nekompliciranega zloma (zobna pulpa ni izpostavljena) zoba opravimo restavracijo zoba, v primeru kompliciranega zloma (zobna pulpa je izpostavljena) pa vitalno ali endodontsko standardno zdravljenje koreninskega kanala. Izdrtje zoba je vedno alternativa prej omenjenim metodam zdravljenja, ko le-te niso mogoče oz. se lastnik zanje ne odloči. Vitalna pulpotomija je poseg, ki se ga poslužujemo v primeru reševanja zlomljenih stalnih zob mladih živali. S tem preprečimo bolečino in razvoj periapikalnega abscesa ter ohranjamo vitalnost zoba, kar omogoča njegov nadaljnji normalni razvoj. Enak postopek lahko izvedemo na zlomljenem zobu odrasle živali v primeru, če se je zlom zgodil v zadnjih 48 urah. Izpostavljenost zobne pulpe za več kot 48 ur zmanjšuje verjetnost uspeha posega in je tak zob treba zdraviti s standardnim endodontskim zdravljenjem koreninskega kanala, ki prinaša visoko dolgoročno stopnjo uspešnosti (95%), ali izdrtjem, če standardno zdravljenje koreninskega kanala ni mogoče ali ga lastnik zavrne.

Zlomi obraznih kosti glave

Večina zlomov obraznih kosti je travmatskega izvora (avtomobilske nesreče, boji med psi ali padec z višine – pogost problem pri mačkah), čeprav se zlomi lahko pojavijo tudi zaradi napredovalega parodontitisa ali novotvorb (patološki zlomi). Maksilofacialna travma živali povzroča nelagodje in bolečino. Opazimo nesimetričnost obraznega dela glave zaradi zloma kosti in zamika čeljusti in nenormalen oz. spremenjen položaj zob. Nespecifični znaki, ki poškodbe spremljajo, so bolečina, krvavitev iz ust in/ali nosu, slinjenje, krvavo obarvana slina in težave pri jemanju hrane in požiranju. Pri vsakem pacientu s hujšo poškodbo glave najprej ocenimo znake krvavitve in šoka, obstrukcije zgornjega dela dihal, edema, poškodb možganov in drugih spremljajočih poškodb mehkih tkiv in/ali poškodb skeleta. Sanacijo zlomljenih zob in/ali čeljusti in/ali poškodb mehkih tkiv preložimo, dokler pacienta ne stabiliziramo. Klinični pregled in CT v splošni anesteziji so potrebni za natančno določitev narave zlomov in drugih poškodb. 

Bolnica za živali Postojna zlom čeljusti

Glavna načela zdravljenja zlomov so ponovna vzpostavitev normalnega ugriza (okluzije) in zagotavljanje stabilizacije zloma/zlomov, kar daje kozmetično sprejemljiv in funkcionalen rezultat. Razmeroma stabilne zlome lahko zdravimo konzervativno. Zlom stabiliziramo z nagobčnikom, medtem ko komplicirane zlome zdravimo s pomočjo neinvazivnih tehnik (intraoralne opornice z ali brez žic) ali invazivnimi metodami stabilizacije (intraosalne žice, mini ploščice in vijaki, fiksacija z eksternim fiksatorjem) – odvisno od poškodb(e).

Poškodbe mehkih tkiv

Poškodbe mehkih tkiv obraznega dela glave najpogosteje nastanejo zaradi tope ali ostre travme, ki povzroči devitalizacijo in/ali okužbo mehkih tkiv. Zdravljenje je prvotno sestavljeno iz odstranitve odmrlega tkiva in lavaže. V teh primerih je običajno potrebna podporna protibolečinska in antibiotična terapija. Avulzija ustnice je najpogosteje posledica avtomobilske nesreče, ko se mehko tkivo ustnic odloči od kosti. Mehka tkiva čim prej očistimo in rano zašijemo. Pogoste so tudi travmatske poškodbe jezika, ki lahko močno krvavijo. Krvavitev je potrebno čim prej ustaviti, nujno v splošni anesteziji, in rano zašiti. Sicer pa so krvavitve v ustni votlini in v nosu lahko posledica številnih drugih vzrokov, npr. nalezljivih bolezni ali motenj v strjevanju krvi (zastrupitve z rodenticidi), tumorjev, tujkov, travme ali napredovale parodontalne bolezni. Če žival nenormalno krvavi, je potrebno takoj obiskati veterinarja. 

Bolnica za živali Postojna zlom čeljusti

Težave z odpiranjem/zapiranjem ust

Nezmožnost odpiranja/zapiranja ust je najpogosteje povezana s patologijo čeljustnega sklepa in drugimi, s sklepom povezanimi strukturami, ki nastanejo zaradi poškodbe, tumorjev, tujkov ali miozitisa žvekalnih mišic. Stanje je vedno potrebno obravnavati kot nujno, saj se živali počutijo neprijetno, ne morejo piti/jemati hrane in čutijo bolečino. Zlom ali luksacija čeljustnega sklepa nastane zaradi travme in se pogosto pojavlja v kombinaciji z drugimi poškodbami glave, zlasti pri mačkah. Zlomi čeljustnega sklepa lahko ali ne povzročijo nepravilen ugriz, odvisno od stopnje premika. Najpogostejši klinični znak zaradi rostralnega ali kavdalnega zamika čeljustnega sklepa je nesposobnost zapiranja ust in očiten zamik čeljusti v stran. Edina učinkovita diagnostična metoda za zaznavanje sprememb čeljustnega sklepa je računalniška tomografija (CT)

Animal Hospital Postojna jaw luxation

Poškodbe čeljustnega sklepa zdravimo z uporabo zaprtih tehnik oz. z imobilizacijo (nagobčnik, rigidna ali semi-rigidna interdentalna/maksilomandibularna fiksacija) ali kirurško (kondilektomija, kornoidektomija, zigomatektomija) v primerih nestabilnosti in tveganja ponovitve izpaha in intrakondilarnih zlomov čeljustnega sklepa. 

Luksacije in avulzije zob

Zobje so zasidrani v čeljusti s pozobnico in kot taki prestavljajo funkcionalno dentoalveolno enoto. Subluksacija, luksacija, lateralna luksacija in avulzija z ali brez zloma alveolne kosti so specifične poškodbe zob in obzobnih struktur, ki so najpogosteje posledica travme. Pravočasno prepoznavanje in takojšnje zdravljenje teh poškodb je pomembno za optimalen rezultat zdravljenja. Subluksacije (ki jih tudi redko diagnosticiramo) običajno ne potrebujejo zdravljenja. Luksacije in avulzije zob vedno obravnavamo kot urgentna stanja, ko hočemo rešiti zob. Zobe je treba ponovno namestiti v pravilno anatomsko lego in začasno stabilizirati z opornico za približno 2-4 tedne, odvisno od vrste poškodbe. Dentoalveolna travma skoraj vedno vodi do odmiranja/nekroze zobne pulpe zaradi okrnjene vaskularizacije, ki je posledica poškodbe pozobnice in žil/živcev v področju vrška korenine zoba. Zaradi tega je v času stabilizacije z opornico potrebno opraviti še endodontsko zdravljenje koreninskega kanala prizadetega zoba. Zdravljenje lusksacij traja približno 2 tedna, medtem ko zdravljenje lateralne luksacije povezane z zlomom alveole traja približno 4 tedne, z endodontskim zdravljenjem prizadetega zoba izvedenim približno v 2 tednih po nastanku poškodbe. Avulzija je poškodba, pri kateri zob popolnoma izpade iz zobne jamice. Pozobnica je popolnoma pretrgana in celotna površina korenine popolnoma izpostavljena zunanjemu okolju. Takojšnja ponovna re-implantacija (<60 minut) lahko reši zob. Zob do posega shranimo v ustreznem mediju (mleko, sterilna raztopina za shranjevanje zob). Opornico namestimo za 2-4 tedne in opravimo endodontsko zdravljenje prizadetega zoba 7-10 dni po ponovni re-implantaciji. Pulpa razvijajočega se zoba pri mladih živalih ima večji potencial za ponovno vaskularizacijo in načeloma endodontskega zdravljenja zoba ni potrebno opraviti. Prizadete zobe je v rednih časovnih intervalih, ki jih določi veterinar, potrebno kontrolirati z rentgenskim slikanjem. 

Sialocele

Sialocela je lokalna votlina, ki vsebuje slino in se pojavi lahko zaradi travme ali okužbe tkiva slinske žleze in/ali slinskih vodov, velikokrat pa vzrok ni znan. Sialocele se lahko razvijejo v področju žrela, orbite in v ustih. Ranula predstavlja oteklino napolnjeno s slino na dnu ustne votline, ki lahko odmika jezik v stran in predstavlja težave pri zapiranju ust. Sialocele običajno niso boleče in živali na splošno niso prizadete, razen če sialocele pritiskajo na dihalne poti in onemogočajo normalno dihanje. Cervikalne in faringealne sialocele lahko povzročijo težave pri dihanju, saj pritiskajo na dihalne poti. Če dno orbite zapolnjuje rastoča zigomatična sialocela, le-ta lahko povzroči pritisk na oko in  pomik očesa dorzalno. V teh redkih primerih je obisk veterinarja nujen, saj je treba vsebino sialocele takoj odstraniti. Nadaljnja obravnava, odstranitev slinskih žlez, ki povzročajo težave, se opravi pozneje. 

Opekline

Opekline so lahko posledica električnega toka ob grizenju kablov in so najpogostejše pri mladih živalih. Nujen je takojšen obisk veterinarja zaradi učinkov električnega udara. Obsežnost poškodbe v gobcu pa je ponavadi vidna šele nekaj dni po udaru. Kemične opekline so lahko posledica zaužitja jedkih snovi. Prizadeta tkiva takoj speremo z obilico vode in obiščemo veterinarja, obsežnost poškodbe pa je ponavadi tudi vidna šele čez nekaj dni.

Nepravilen ugriz in nekatera druga stanja, ki zahtevajo čimprejšnjo obravnavo

Nepravilen ugriz je posledica nenormalne lege zob ali zoba (zobna malokluzija) oz. nesorazmerja v rasti med zgornjo in spodnjo čeljustjo (skeletna malokluzija). Nepravilen ugriz lahko povzroča poškodbe ustnih tkiv, trdega neba in dlesni ter s tem nelagodje in bolečino. S pravočasno oceno problema in ustrezno terapijo zagotovimo nadaljnji normalen razvoj čeljusti in zob ter ugriz brez bolečine. 

Na žalost se mnogi orofaringealni in podjezični tumorji diagnosticirajo v pozni fazi, ko so že napredovali. Na primer, tonzilarni tumorji običajno ostanejo neopaženi, dokler se ne razvijejo klinični znaki, kot so otežkočeno požiranje in težave z dihanjem. Taka stanja zahtevajo takojšnjo pomoč.

Če ste opazili težave pri vaši živali, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem.

Pripravila Ana Rejec

Soglašam, da Butinar d.o.o., Cesta v Staro vas 20, 6230 Postojna, Slovenija (v nadaljevanju: upravljavec) obdeluje moje osebne podatke (ime, priimek, e-poštni naslov, podjetje, IP naslov) za namen obveščanja v zvezi z vprašanji, ki sem jih na naslovil(-a) na Bolnico za živali Postojna glede zdravja in vseh postopkov zdravljenja živali. Seznanjen(-a) sem, da imam možnost kadarkoli preklicati pridano soglasje. To lahko storim tako, da pošljem e-sporočilo na info@ahp.si. Po popolnem preklicu soglasja se bo moj profil prenehal obdelovati, prav tako s strani upravljavca ne bom več prejemal(-a) sporočil. Od upravljavca lahko zahtevam informacije, katere osebne podatke o meni obdeluje, oziroma popravek netočnih osebnih podatkov. Več informacij glede obdelave osebnih podatkov s strani upravljavca in glede mojih pravic je na voljo v Obvestilu o varovanju osebnih podatkov.

Soglašam, da Butinar d.o.o., Cesta v Staro vas 20, 6230 Postojna, Slovenija (v nadaljevanju: upravljavec) obdeluje moje osebne podatke (ime, priimek, e-poštni naslov, podjetje, IP naslov) za namen obveščanja v zvezi z vprašanji, ki sem jih na naslovil(-a) na Bolnico za živali Postojna glede zdravja in vseh postopkov zdravljenja živali. Seznanjen(-a) sem, da imam možnost kadarkoli preklicati pridano soglasje. To lahko storim tako, da pošljem e-sporočilo na info@ahp.si. Po popolnem preklicu soglasja se bo moj profil prenehal obdelovati, prav tako s strani upravljavca ne bom več prejemal(-a) sporočil. Od upravljavca lahko zahtevam informacije, katere osebne podatke o meni obdeluje, oziroma popravek netočnih osebnih podatkov. Več informacij glede obdelave osebnih podatkov s strani upravljavca in glede mojih pravic je na voljo v Obvestilu o varovanju osebnih podatkov.